O edukacji subiektywnie

Szkoła przygotowuje dzieci do życia w świecie, który nie istnieje. Autor: Albert Camus

Jak sprawdzić obecność skrobi w żywności?

Na ostatnim warsztacie chemicznym dowiedzieliśmy się jak w prosty sposób wykryć obecność skrobi w produktach spożywczych. Ponieważ można to doświadczenie zrobić w domu za pomocą chemii do kupienia w każdej aptece i może to zrobić dziecko samodzielnie (oczywiście pod opieką dorosłego) postanowiłam się z Wami podzielić patentem.

Potrzebne nam będzie:

  • produkty spożywcze takie jak: chleb, mąka, ziemniak twaróg lub inne
  • jodyna

Wykonanie:

Produkty spożywcze zakraplamy po kilka kropel jodyną.

Obserwacja:

Produkty, na których krople staną się ciemniejsze, prawie czarne są z zawartością skrobi.

Inne pomysły znajdziesz w książkach:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow O edukacji subiektywnie on WordPress.com
Pisanie artykułów i teksty SEO na zamówienie
FreeWebstore

POLECAM KSIĄŻKI

Z CIENIA. POWIEŚĆ O ŻOŁNIERZACH WYKLĘTYCH

BEZ RĄK, BEZ NÓG, BEZ OGRANICZEŃ!

%d bloggers like this: